21/1/09

ΚΩΛΟΤΡΙΧΕΣ ΣΙΝΕΚΡΙΤΙΚΗ

Ο Τάσος Μπουρλέτσας

Μιά νέα στήλη κάνει πρεμιέρα σήμερα στις Κωλότριχες. Έχω την τιμή να δουλεύει γιά μένα χωρίς ένσημα, τρείς μήνες απλήρωτος, ο πολύ γνωστός κρητικός κινηματογράφου Τζόναθαν-Σήφης Σφουγγαράκης. Κάθε εβδομάδα στη χάση και στη φέξη θα επιλέγει γιά σας και την ψυχή της μάνας του τις καλύτερες ταινίες που προβάλλονται στις αίθουσες και τα πορνοσινεμά της επικράτειας. Με θάρρος, άποψη, σθένος, γνώση, ειλικρίνια, χαμηλές τιμές και εχεμύθεια. Σας τον παραδίδω στην χλεύη.

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΜΥΞΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΛΗΘΗ

Ο Τάσος Μπουρλέτσας είναι ένας νέος και πολλά υποσχόμενος σκηνοθέτης. Τον γνωρίσαμε μέσα από την μικρού μήκους ταινία ΤΑ ΣΑΛΙΑ ΤΟΥ ΑΧΙΝΟΥ που έκανε αίσθηση στο Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους του Αλμυρού Βόλου, μιάς και διαρκούσε μόλις τρία δευτερόλεπτα.

Τώρα, με μιά γερή επιδότηση στην τσέπη, γυρίζει την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία και κάνει πάλι αίσθηση μιάς και η ταινία διαρκεί πέντε ώρες και τριανταδύο λεπτά. Τις πρώτες τρεις ώρες ο σκηνοθέτης μας δείχνει μία μύξα που τρέχει από μιά μύτη. Κανείς δεν ξέρει από ποιοανού μύτη τρέχει, η κάμερα είναι καρφωμένη εκεί σε μιά μύτη, και η μύξα ρέει άφθονη.

Ο θεατής παρακολουθεί την πορεία της μύξας από το ρουθούνι (το αριστερό) μέχρι το άνω χείλος του άγνωστου ή άγνωστης, αυτό μας το αφήνει φλου ο Μπουρλέτσας ο πούστης. Όλοι περιμένουν ότι θα γίνει η κίνηση να σκουπιστεί η μύξα αλλά αυτό δεν γίνεται, η μύξα τρέχει, τρέχει επί τρεις ώρες, συμβολίζοντας κάτι που εμείς δεν ξέρουμε, κάτι που κανείς δεν θα μας πει μιάς και ο Μπουρλέτσας έφυγε με τα λεφτά της επιχορήγησης γιά το Ρίο Ντε Τζανέιρο.

Σε αυτό το τρίωρο που διαρκεί η πτώση της μύξας από τη μύτη προς τα χείλη, μπορείτε να φάτε κάτι, να πάτε γιά ψώνια στο The Mall, να πληρώσετε τη ΔΕΗ και τον ΟΤΕ και να επιστρέψετε. Η μύξα θα είναι εκεί να σας περιμένει γιά όλο το πρώτο αυτό συναρπαστικό τρίωρο που καθηλώνει τον θεατή.

Τις επόμενες δύο ώρες και τριανταδύο λεπτά ο Μπουρλέτσας, ανατρέπει τα πάντα. Η κάμερα ανοίγει το πλάνο και βλέπουμε ότι η μύτη αυτή ανήκει σε κάποιον άνδρα. Ο άνδρας αυτός στέκεται ακίνητος και θωρεί το κενό ανεβασμένος πάνω σε ένα βράχο στην άκρη της θάλασσας στην παραλία του ΕΟΤ στη Βούλα. Κι εκεί που όλοι περιμένουν αυτός να πηδήξει στη θάλασσα και να αυτοκτονήσει, αυτός σκουπίζει με ένα χαρτομάντηλο τη μύτη του και κατόπιν το πετά στη θάλασσα.

Η κάμερα ακολουθεί την πορεία του χαρτομάντηλου με τις μύξες μέσα στη θάλασσα, όσπου χάνεται στον ορίζοντα την ώρα που αρχίζει να βασιλεύει ο ήλιος βάφοντας πορτοκαλί τον ουρανό. Κάπου εκεί πέφτουν και οι τίτλοι τέλους, και βλέπουμε ότι ο άγνωστος άντρας με την μύξα ήταν ο ίδιος ο Μπουρλέτσας η κουφάλα, ο οποίος γιά να γλυτώσει λεφτά, έπαιζε, σκηνοθετούσε, έκανε μοντάζ, πούλαγε τυρόπιτες, είχε στήσει την κάμερα πάνω σε μιά βάρκα, μέχρι και τα υπόλοιπα εννιά χαρτομάντηλα που είχανε μείνει από το πακέτο, (με το ένα είχε σκουπίσει τη μύξα του), τα πούλησε σε φανάρι.

Ο έρωτας, η αποξένωση, η σήψη της κοινωνίας μας, η αστυφιλία, το νέφος, οι χαμηλές συντάξεις, τα πέναλτι που δεν δίνονται στον βάζελο, η ακρίβεια, η ανεργεία, οι μεσάζοντες στα οπωροκηπευτικά, η ελεύθερη πτώση της τιμής του μπαμπακιού, η έλλειψη χώρων πάρκινγκ και αθλοπαιδειάς, είναι τα θέματα που δεν θίγει καθόλου ο Μπουρλέτσας. Αποστασιοποιημένος από όλα και επικεντρωμένος στη μύξα που τρέχει, ο σκηνοθέτης θέλει μόνο να μας δείξει πως έχει συνάχι και πως περιμένει την χρηματοδότηση από το ΕΚΚ γιά να αγοράσει χαρτομάντηλο να σκουπιστεί.

Η ταινία προβάλλεται γιά δεύτερη εβδομάδα στις αίθουσες, έχοντας κόψει δύο εισιτήρια. Το ένα είναι από τη μάνα του Μπουρλέτσα, το άλλο είναι από τον περιπτερά που του πούλησε τα χαρτομάντηλα και τον ψάχνει αφού του υποσχέθηκε ότι άμα πάρει την επιδότηση θα πάει να τον πληρώσει.

Ίσως πάει και γιά τρίτη εβδομάδα γιατί δεν είχε πάρει μόνο χαρτομάντηλα, αλλά και τσιγάρα και καπότες. Με δύο εισιτήρια ακόμη τα καλύπτει.

3 ΜΙΛΗΣΑΝ:

tsaousa 22 Ιανουαρίου 2009 στις 2:01 μ.μ.  

Τα σάλια του αχινού;;; Τρέλα!!!

dsquared 22 Ιανουαρίου 2009 στις 3:50 μ.μ.  

popo magka mou... mou thimizeis tin 1h mou tenia mikrou mikous pou dimiourgisa aftoprosopos se mia kalitexniki kokkini periodo tis zois mou ..
Oloi tha tin exete dei
"To tampon"
exei vraveftei stis kannes kai pira kai 3 oskar skinothesias. Edeixna gia 9 ores ena tampon me ketsap... kai ego anetrepsa to plano dixnontas to kordoni tou... popo ti mou thimises tora
DAN

Νikolas Doulgerakis 22 Ιανουαρίου 2009 στις 8:15 μ.μ.  

Εμενα μου θυμιζη τον κουλτουριαρη προοδευτικο αριστερο και ανθρωπιστη ασχετως εαν με λυσαγε στο ξυλο γιατι δεν ηθελα την νομικη ,παταιρας μου.Ο οποιος για να αποκτησω ταξικη συνειδηση, με εσερνε στην αιθουσα του ποιοτικου κινηματογραφου για να βλεπω ταινιες οπως το αλογο που κλαιει πεφτουν οι σφαιρες σαν χαλαζι και το δεξι μου αρχιδι χτυπαει το αριστερο.Τι μου θυμισες τωρα Δημητρη τα δυσβασταχτα παιδικα μου χρονια,που μου πηρε ατελειωτες ωρες αυτοψυχαναλησης για να καταληξω στο συμπερασμα.Ειμαι προβληματικος ομως ευτυχως για αλλους το γνωριζω.Ομως ολοι αυτοι οι σκηνοθετες οι οποιοι συν τοις αλλοις παιρνουν και ληγμενα ναρκωτικα δυστυχως για εμας δεν το γνωριζουν οτι ειναι προβληματικοι.Οσο για αυτους τους λιγους θεατες , η κατασταση της ψυχασθαινειας δυστυχως ειναι μη αναστρεψιμη.Οσο για αυτο το μπουρδελο υπουργειο πολιτισμου,λεφτα για να επιχορηγη τετοιου ειδους ........[συγνωμη τα ελληνικα μου ειναι πολυ φτωχα για να βρω την καταληλη λεξη]ομως για σηντηρηση εργων τεχνης δεν εχη για να εξοπλιση τις αρχαιολογικες υπηρεσιες με συγχρονα μεσα δεν εχη,μονο για μαλακιες και καμια συναυλια με τους ιδιους και τους ιδιους.

  © Blogger template 'Morning Drink' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP