13/12/08

CHRISTMAS WITH THE KRANKS

Στην εξουσία δεν αρέσουν καθόλου τα σπασίματα τα καψίματα και γενικά οι βίαιες ενέργειες. Στην εξουσία αρέσει να διαδηλώνεις ήσυχα, όμορφα, πολιτισμένα, με το πανό σου, με το πλακάτ σου, με το κεράκι σου, με τη γροθιά σηκωμένη, να έχει λιακάδα, να διαλυθείς συντεταγμένα και ησύχως, μετά να κατέβεις και στα Βράχια της Πειραικής εκεί που κοιμότανε ο Στέλιος ο μπεκρής, να ξεπατωθείς στα ούζα και την αθερίνα και μετά να την πέσεις γιά ύπνο νωρίς, να ξυπνήσεις νωρίς, να πας την άλλη μέρα γιά δουλειά.

Καμία εξουσία δεν κατέρρευσε επειδή κάποιοι βγήκαν γιά περίπατο και ψώνια στο σούπερ μάρκετ. Η Ιστορία η πόρνη λέει ότι πάντα με αίμα και φωτιά άλλαζαν τα πράγματα. Κάποιοι αναλάμβαναν να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά (αφού την αναβαν πρώτα), κάποιοι τους υποστήριζαν και κάποιοι άλλοι τους λοιδορούσαν και τους κατέκριναν. Όπως και τώρα. Η εν ψυχρώ δολοφονία του Αλέξη, ήταν απλά η αφορμή γιά το ξέσπασμα. Όχι ότι δεν τους άξιζε εκδίκηση. Και λίγα έγιναν.

Απλά η κοινωνία τους περίμενε στη γωνία. Γιά πρώτη φορά οι στόχοι των χτυπημάτων σαφείς και συμβολικοί : Τράπεζες, πολυκαταστήματα και κυβερνητικά κτήρια. Είμαστε σε καλό δρόμο. Όσο γιά τα υπόλοιπα που έγιναν εις βάρος μικροκαταστηματαρχών, να είναι καλά οι κρατικοι-παρακρατικοί προβοκάτορες που δικαιολόγησαν τον μισθό τους από τα μαύρα κονδύλια των μυστικών υπηρεσιών και της ασφάλειας.

Κάποιοι βγήκαν αμέσως και πήραν σαφή θέση υπέρ των εξεγερθέντων νέων. Κάποιοι άλλοι τους κατηγόρησαν γιά αλήτες, ανεγκέφαλους και προβοκάτορες και μιά τρίτη κατηγορία αφού πρώτα τους έσυρε τα μύρια όσα, μετά βλέποντας τις εκδηλώσεις συμπάθειας μεγάλης μερίδας του κόσμου, των ΜΜΕ, των μαθητών και φοιτητών αλλά κυρίως της παγκόσμιας κοινής γνώμης, την έκανε γυριστή και άρχισε το ψευτολιβάνισμα. Είναι αυτοί οι γνωστοί-άγνωστοι του "όπου φυσάει ο άνεμος", του "ΔΕΝ ΞΕΡΩ-ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΩ" αυτοί οι αναποφάσιστοι των στημένων γκάλοπ που περιμένουν να δουν προς τα που γέρνει η πλάστιγγα γιά να πάνε με τον νικητή.

Η νεολαία λοιπόν μπροστά. Με μολότωφ, πέτρες, λοστούς και καδρόνια. Αποφασισμένη αν όχι να αλλάξει τα πράγματα τουλάχιστον να δώσει ένα μάθημα σε αυτούς που της έχουν μαυρίσει το μέλλον και έχουν ευνουχίσει τους γονείς της. Η νεολαία αντιδρά και ξεσηκώνεται, δείχνει τον δρόμο της αλληλεγγύης σε μας τους μεγάλους που αν είχαμε αντιδράσει ποτέ σε πχ τόσα εργατικά ατυχήματα-δολοφονίες συναδέλφων μας θα έπρεπε να είχαμε κάψει την Ελλάδα δεκάδες φορές. Ένας συμμαθητής τους δολοφονήθηκε και δεν το άφησαν να περάσει έτσι, δίνοντας σε όλους εμάς τους εξυπνάκηδες μεγάλους ένα μάθημα, που γυρίζουμε το κεφάλι σε κάθε ανθρώπινο δράμα και ξεστομίζουμε το "δε βαριέσαι".

Η Ελλάδα έδειξε τον δρόμο. Σε όλη την υφήλιο που στενάζει κάτω από τις παρενέργειες ενός χρηματοοικονομικού συστήματος που καταρρέει αφού είχε σαν βάση του τον αέρα τον κοπανιστό. Είδαμε τις αντιδράσεις σε πολλές ευρωπαικές πόλεις, αλλά και στην αμερικανική ήπειρο κάτι που δείχνει οτι όλοι οι λαοί περιμένουν μία αφορμή γιά το ξέσπασμα. Δυστυχώς το επίπλαστο όνειρο των δανείων, των χρηματιστηριακών δεικτών και της καταναλωτικής ψευτοευτυχίας τελείωσε. Ξυπνήσαμε μιά μέρα και είχαμε χάσει τα πάντα. Ακόμη και αυτός ο μισθός μας των 700 ευρώ κινδυνεύει να χαθεί μάζί με τη θέση εργασίας, μπαίνει ακόμη και σε διαπραγμάτευση γιά παρακάτω.

Έρχονται Χριστούγεννα. Ο καπνός καταλαγιάζει. Ο Κακλαμάνης θα αντκαταστήσει το καμένο πλαστικό δέντρο με ένα άλλο, η μικροστική ζωούλα μας πρέπει να συνεχιστεί πάση θυσία, με γιρλάντες, λαμπιόνια, μελομακάρονα και δίπλες, ίσως να διαταραχθεί μόνο από το τσίμπημα της οδοντογλυφίδας στο ούλο στην προσπάθεια να βγάλουμε εκείνο το σκληρό κομμάτι κατσίκι.

Ώς πότε όμως παληκάρια ?

(Δείτε σε DVD την ταινία Christmas with the Kranks στην οποία ένα ζευγάρι αμερικανών παίρνει την ... ριζοσπαστική απόφαση να μην κάνει Χριστούγεννα αλλά τα έξοδα των γιορτών να τα δώσει γιά ένα ταξίδι και να τους κοστίσει και λιγότερα ! Στο άκουσμα αυτής της ανατρεπτικής γιά τα αμερικάνικα δεδομένα απόφασης η γειτονιά τους κόβει την καλημέρα !)

2 ΜΙΛΗΣΑΝ:

Ανώνυμος 15 Δεκεμβρίου 2008 στις 10:04 π.μ.  

Δεν έχει καταλαγιάσει ακόμη όσο κι αν το θέλουν...

Παραπολιτική 15 Δεκεμβρίου 2008 στις 10:36 μ.μ.  

Kαταπληκτικό άρθρο...

Τα είπες όλα...

  © Blogger template 'Morning Drink' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP