16/12/08

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΙΣ ΚΩΛΟΤΡΙΧΕΣ

Φανατικός αναγνώστης των Κωλοτριχών ο Πρωθυπουργός είπε αμέσως το ΝΑΙ στο Δημήτρη Κωλότριχα γιά μιά συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης, εξεταστέας ύλης, ποικίλης ύλης και διπλής ποικιλίας με ούζα.

- Κύριε Πρωθυπουργέ ένας αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε ένα 15χρονο αγόρι στα Εξάρχεια. Ο κόσμος βγήκε στους δρόμους και τα έκανε όλα λαμπόγιαλο. Τι προτίθεστε να κάνετε από εδώ και μπρος ?

- Από την πλευρά μας κάνουμε ό,τι είναι δυνατό με τον πιο υπεύθυνο τρόπο. Σε κάθε μας βήμα, σε κάθε μας απόφαση, πρώτη προτεραιότητα είναι η συνέχιση της αναπτυξιακής δυναμικής, η προστασία της εργασίας, η τόνωση της απασχόλησης. Πρώτη και τελευταία έγνοια στην κάθε απόφασή μας είναι οι συμπολίτες μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Μ’ αυτό το γνώμονα, καταρτίσαμε τον Προϋπολογισμό για το 2009. Με πλήρη επίγνωση των δυσκολιών και των αβεβαιοτήτων του διεθνούς περιβάλλοντος. Με βαθύ αίσθημα πολιτικής και κοινωνικής υπευθυνότητας. Με τη σκέψη στο σήμερα, αλλά και το αύριο.

- Με καλύψατε πλήρως. Σας κατηγορούν ότι είστε στον κόσμο σας, ότι δεν ξέρετε τι σας γίνεται, ότι είστε ανίκανος να πάρετε πρωτοβουλίες και καίριες αποφάσεις. Τι απαντάτε ?

- Όταν οι κίνδυνοι μπροστά μας είναι τόσο σοβαροί δεν νοιάζεσαι, δεν μπορεί να νοιάζεσαι για τίποτε άλλο, πάρα μόνο για τον τόπο, για την κοινωνία στο σύνολό της, για το αύριο που ξημερώνει. Σε τέτοιες περιστάσεις η πολιτική αντιπαράθεση δεν μπορεί να γίνεται με όρους και νοοτροπίες του χτες. Η χώρα δεν αντέχει νέους διχασμούς. Δεν αντέχει δράσεις που τραυματίζουν τον κορμό της. Δεν αντέχει πρακτικές που περιορίζουν τις δυνατότητές της. Δεν έχει, με ένα λόγο, περιθώρια για ανευθυνότητες.

- Εντάξει κύριε Πρωθυπουργέ μας φωτίσατε. Κάτι άλλο τώρα. Υπάρχει μιά ολόκληρη γενιά που ψωμολυσσάει ζώντας με 700 ευρώ το μήνα. Το "ζώντας" σε εισαγωγικά φυσικά. Ποιά είναι τα σχέδια σας ώστε να τους ανακουφίσετε ?

- Έχω κρούσει επανειλημμένα τον κώδωνα του κινδύνου. Το λέω ξανά και το λέω ευθέως: Η παγκόσμια κρίση έχει στενέψει ασφυκτικά τα περιθώρια. Απαιτεί υπευθυνότητα από όλους. Απαιτεί να συνειδητοποιήσουμε ότι ο χρόνος που έρχεται είναι δύσκολος. Οφείλουμε όλοι να ξέρουμε τι γίνεται, τι λέμε και τι κάνουμε. Οφείλουμε να συγκρατήσουμε τις απαιτήσεις μας, αλλά και τους τρόπους διεκδίκησης. Είναι ανάγκη να συμβάλλουμε όλοι ώστε να περάσουμε με σιγουριά και ασφάλεια τους δύσκολους καιρούς.

- ΟΚ κύριε Καραμανλή το πιάσαμε το υπονοούμενο, με λίγα λόγια θα πάρουν ταρχίδια τους. Φαντάζομαι ότι κάτι παρόμοιο θα έχετε να πείτε και στους χαμηλοσυνταξιούχους ...

- Με τέτοιες αντιλήψεις δεν αντιμετωπίζονται οι συνέπειες μιας παγκόσμιας κρίσης. Με τέτοιες πρακτικές δεν μπορεί να στηριχθεί η Οικονομία. Δεν γίνεται έτσι. Δεν μπορεί την ώρα που οι περιστάσεις απαιτούν συστράτευση, να υπάρχουν δυνάμεις που επιδιώκουν τη σύγχυση, την παραπληροφόρηση, την κοινωνική ένταση. Δεν μπορεί τις ώρες αυτές να πρυτανεύει τίποτε άλλο, παρά μόνο το συμφέρον του τόπου.

- Κύριε Πρωθυπουργέ, η Αθήνα είναι καμένη, οι μαθητές είναι όλοι στους δρόμους, η κοινωνία ολόκληρη βράζει και είναι έτοιμη να ξεσηκωθεί. Σκέφτεστε να αλλάξετε κάτι στην πολιτική σας ?

- Σε κάθε περίπτωση, απόφασή μου είναι να συνεχίσουμε σταθερά στο δρόμο της ευθύνης. Απόφασή μου είναι να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις, να αξιοποιήσουμε όλα τα αναπτυξιακά εργαλεία, να προχωρήσουμε τα μεγάλα έργα που δρομολογήσαμε.

- Μάλιστα κύριε Καραμανλή θα μας μεταρυθμίσετε τα φώτα δηλαδή. Να πάμε όμως σε κάτι άλλο. Σας κατηγορούν ότι αντί να βγείτε προς τα έξω και να αντιμετωπίσετε το λαικό ξέσπασμα που ακολούθησε την δολοφονία του Αλέξη, εσείς μείνατε στη Ραφήνα και βλέπατε αβέρτα-κουβέρτα τηλεόραση. Κάτι που εσείς ο ίδιος ομολογήσατε στη συνέντευξη σας στις Βρυξέλλες. Τι απαντάτε ?

- Βεβαίως αυτό δεν είναι ευχάριστο. Αλλά βεβαίως δεν θεωρώ ότι θα έχει αντανάκλαση στο μέλλον της χώρας. Και να σας πω και κάτι ακόμα, μια και το θίγετε το θέμα: Βεβαίως σέβομαι απόλυτα το δικαίωμα, την ανάγκη της ενημέρωσης.

- Έχετε κάποια μαγική συνταγή γιά την αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης ?

- Η Κυβέρνηση προχωρά με αποτελεσματικότητα και με στιβαρότητα. Πορευόμαστε με πλήρη επίγνωση των δυσκολιών. Έχουμε, ταυτόχρονα, τη σιγουριά ότι μπορούμε να διασφαλίσουμε μια καλύτερη επόμενη ημέρα. Μπορούμε να μεταβάλουμε τη διεθνή κρίση σε εθνική ευκαιρία.

- Μαγκιά κύριε Πρόεδρε. Ώστε είστε αισιόδοξος μπορούμε να πούμε. Άλλωστε πολλές φορές έχετε επαναλάβει ότι η Ελλάδα είναι σε πλεονεκτική θέση και δεν κινδυνεύει όπως άλλες χώρες.

- Η κρίση χτυπά τις ευρωπαϊκές οικονομίες με ένταση πολύ μεγαλύτερη απ’ όση αναμενόταν. Σ’ ολόκληρη την Ευρώπη επικρατεί αβεβαιότητα. Τίποτε δεν είναι όπως ήταν πριν από λίγους μήνες. Επικρατεί έντονη ανησυχία για την έκρηξη της ανεργίας. Επικρατεί ο φόβος της ύφεσης, που είναι ζωντανή πραγματικότητα. Επηρεάζονται όλες οι χώρες. Πλήττονται όλοι οι τομείς της Οικονομίας. Επιβαρύνονται όλες οι επιχειρήσεις και όλοι οι πολίτες.

- Μέσ΄την αιδιοδοξία σε βρίσκω Προεδράρα μου. Να αναμένουμε δηλαδή πούτσα χοντρή σε οικονομικό-φορολογικό επίπεδο καθώς και μείωση μισθών ?

- Οφείλουμε, πρώτ’ απ’ όλα, να λέμε στους πολίτες όλη την αλήθεια. Οφείλουμε να είμαστε απόλυτα προσηλωμένοι στο χρέος μας. Η δική μας απόφαση είναι αυτή. Η δική μου επιλογή είναι αυτή.

- Δηλαδή ούτε αυξήσεις μισθών, ούτε μειώσεις φόρων, ούτε λεφτά γιά την Παιδεία, ούτε λεφτά γιά την Υγεία.

- Με τέτοιες αντιλήψεις δεν αντιμετωπίζονται οι συνέπειες μιας παγκόσμιας κρίσης. Με τέτοιες πρακτικές δεν μπορεί να στηριχθεί η Οικονομία. Δεν γίνεται έτσι. Δεν μπορεί την ώρα που οι περιστάσεις απαιτούν συστράτευση, να υπάρχουν δυνάμεις που επιδιώκουν τη σύγχυση, την παραπληροφόρηση, την κοινωνική ένταση. Δεν μπορεί τις ώρες αυτές να πρυτανεύει τίποτε άλλο, παρά μόνο το συμφέρον του τόπου.

- Να κλείσω αυτήν την τόσο ενδιαφέρουσα συνέντευξη, ζητώντας σας να πείτε δύο λόγια γιά την δολοφονία του Αλέξανδρου από τον ΜπάτσοCop. Έτσι αυθόρμητα όπως βγαίνουν από την καρδιά σας.

- Καταλαβαίνω πολύ καλά τους νέους. Ξέρω την πίεση που υφίστανται στην προετοιμασία για τις εξετάσεις. Ξέρω την αγωνία τους να βρουν δουλειά. Καταλαβαίνω-όλοι καταλαβαίνουμε- το ψυχολογικό κόστος που συνεπάγεται η παράταση της εξάρτησής τους από την οικογένεια. Γι’ αυτό δεν θα πάψω ποτέ να επιμένω στις πολιτικές για την ποιοτική βελτίωση της εκπαίδευσης και τη σύνδεσή της με την αγορά εργασίας. Δεν θα πάψω ποτέ να επιμένω σε πολιτικές που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Γι’ αυτό, θέλουμε ν’ ανοίξουμε πιο άμεσους διαύλους επικοινωνίας. Διαύλους διαλόγου για όλα τα θέματα που απασχολούν τους νέους και πρωτίστως την Παιδεία. Έχουμε εξαγγείλει, εδώ και καιρό, την απόφασή μας να δρομολογήσουμε ανοιχτό διάλογο για να αλλάξουμε το σημερινό σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Ο διάλογος αυτός ξεκινά στις αρχές του χρόνου. Στόχος μας είναι νέο σύστημα, που θα απελευθερώσει τα παιδιά από την μεγάλη πίεση που δέχονται. Να βρουν ασφαλέστερους δρόμους για το μέλλον τους. Να αναπτύξουν τις ικανότητες, τις δεξιότητές τους. Να διεκδικήσουν στην πράξη και να κερδίσουν την καταξίωσή τους.

- Τρία πουλάκια κάθονταν και πλέκανε πουλόβερ κύριε Πρόεδρε. Σας ευχαριστώ γιά την συνέντευξη. Καληνύχτα.

3 ΜΙΛΗΣΑΝ:

Βεζύρης 17 Δεκεμβρίου 2008 στις 12:57 π.μ.  

Θεικο!!!

Turdus Merula 17 Δεκεμβρίου 2008 στις 1:42 π.μ.  

...ούτε μια δεν μας έμεινε!!!
υ.γ δεν μπορεί ,κάτι θα "παίρνεις":))

Mario-Luigi 17 Δεκεμβρίου 2008 στις 1:53 μ.μ.  

poly kalo ! gia na travas tis kolotrixes sou !!! zitise signomi omws...den mporeis na peis!

  © Blogger template 'Morning Drink' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP